לתופף בכל מקום, בכל זמן: הכירו את Aerodrums, מערכת תופים ללא תופים


מתופף מוכר מ-YouTube מנגן מחרוזת קלאסיקות רוק מכל הזמנים על ה-Aerodrums


אין מתופף שלא מכיר מקרוב את הסיטואציה המתסכלת בה הוא רוצה לנגן אך נמנע ממנו לעשות זאת מחשש שיעיר את ההורים, יפריע לשותף, יעצבן את השכנה או יריב עם סבתא. במרוצת השנים, אין-ספור יצרניות כלי נגינה ניסו למצוא פיתרונות יצירתיים להתמודדות עם הבעיה, כמו: סוגים שונים של פדים ומקלות, משתיקים, מערכות תופים אלקטרוניות מסוגים וטכנולוגיות שונות, וכו'. בדיוק כשחשבנו שכבר ראינו הכל, קיבלנו חבילה מאוד מעניינת מחברה בריטית בשם Aerodrums ששינתה את כל התמונה.


חבילת הפתעה


בתוך קופסא קטנטנה, לבנה ומוזרה למראה הגיעה מה שנראה במבט ראשון כמו מצלמת אינטרנט סטנדרטית, נורה המתחברת למחשב בכבל USB, זוג מקלות, זוג רפידות לרגליים וגם, תאמינו או לא - משקפי שמש.

המצלמה, כך מתברר, היא לא מצלמה רגילה אלא מצלמת תלת-מימד (אותה מצלמה שמגיעה עם משחקים מסויימים ל-Sony Playstation). היא מתחברת למחשב בכבל USB, ובעזרת התמצאות תלת-מימדית בחלל קולטת בדיוק מרשים איפה הידיים והרגליים שלכם - ומאפשרת לכם לתופף באוויר ולשמוע צליל תופים ריאליסטי, בלי מערכת בכלל.
היא עושה זאת בעזרת החזרי אור שנוצרים מהמקלות המיוחדים ומרפידות הרגליים, ולכן Aerodrums מספקים בחבילה גם נורה תואמת - שמתחברת באופן מושלם לראש המצלמה, וגם משקפי שמש (שלא תסתנוורו, חס וחלילה).

מתופפים מנסים לראשונה את Aerodrums בכנס איגוד סוחרי הציוד המוסיקלי העולמי 2016 (NAMM)

הרעיון פשוט: מתקינים את תוכנת ה-Aerodrums (יש להוריד אותה מהאינטרנט בעזרת קוד הכלול באריזה), מחברים את המצלמה והנורה לכל מחשב נייח או לפטופ, מתיישבים מולה, לובשים את רפידות הרגליים, אוחזים במקלות ומתחילים לנגן.
כאן המקום להודות שהיינו מאוד סקפטיים בהתחלה. בתור מוזיקאים מזה שנים רבות, אנחנו בנקסט-פרו ראינו כבר מוצרים רבים שהתיימרו לגשר על הפער בין מערכת תופים לבין אימונים בחלל הביתי - ולכל אחד מהם החיסרונות שלו.

גם מערכות תופים אלקטרוניות, שהן אולי הפיתרון המוצלח ביותר, עדיין מצריכות תיפוף פיזי על פדים - מה שעדיין מצריך מהמתופף להחזיק בחדר מערכת גדולה ומסורבלת. הרגישות והתגובה של הפדים לעוצמה ולרגש של המתופף במערכות אלקטרוניות כמעט תמיד תהיה ברמה ירודה (למעט המערכות המתקדמות ביותר, שעולות 10,000 ש"ח וצפונה). והכי גרוע, גם תיפוף על פדים יוצר הרבה רעש - ככה שזה הוא אינו פיתרון מלא לבעיה.

למרות כל זה, מהרגע שהתחלנו לנגן על Aerodrums על המחשב במשרדים שלנו - לא הצלחנו למחוק את החיוך מהפנים. ההתקנה, ההפעלה וההתמצאות היו קלות מאוד, ורמת הדיוק שבה המכשיר קלט את התנועות שלנו פשוט לא תיאמן. מניסיוננו, ה-Aerodrums מזהה את הדקויות העדינות ביותר בתנועות של המתופף ומספק חוויית תיפוף שבדרך כלל תמצאו רק במערכות אלקטרוניות שעולות כמה וכמה אלפי שקלים. מצילת ה-Hi-Hat למשל כוללת 16 רמות שונות של פתיחה, עם לא פחות מ-58 (!) דגימות סאונד בכל רמה, עבור כל יד (סה"כ - 116). כלומר, המערכת מזהה בזמן אמת את הפוזיציה של הרגל שלכם על פדאל ה-Hi-Hatt הדימיוני, כמו גם איזו יד (ימין או שמאל) תופפה על המצילה - ומשמיעה צליל בהתאם.

איך נולד הרעיון?

Aerodrums הוקמה על ידי שני חברים, ריצ'רד לי ויאן מורוואן: שני גאוני היי-טק עם רקע עשיר בתחום התכנות ומשחקי המחשב, שנפגשו במעבדה לגרפיקה ותקשורת חזותית במכללת Trinity בדבלין - שם שניהם הוציאו דוקטורט. מעבדה מאותו הסוג בעזרתו מנפישים דמויות תלת-מימד לסרטי קולנוע. ריצ'רד, המתופף מבין השניים, התחיל לנגן בגיל 9 ונאבק כל חייו כדי להצליח לנגן על המערכת שלו.

"כשהייתי צעיר והתחלתי לתופף היו לי הרבה בעיות עם השכנים. בסופו של דבר הגענו להסכם שבמסגרתו הרשו לי לנגן במשך שעתיים ביום בין 4 ל-6 בערב. כשנכנסתי לקולג' והתחלתי לעבוד, נאלצתי לוותר לגמרי על הנגינה בבית. הייתי חוזר הביתה בערב והשעה הייתה מאוחרת מדי כדי לתופף," הוא מספר בריאיון בכנס הבין-לאומי לסוחרי ציוד מוזיקלי (NAMM).

שני החברים מאנגליה, משמאל לימין: ריצ'רד לי ויאן מורוואן

כל זה השתנה יום אחד, כשמורוואן היה עסוק במעבדה, בבדיקה של מערכת צילום וזיהוי תלת-מימדי של פרוייקט שהוא עבד עליו. המערכת עשתה שימוש ב-12 מצלמות מיוחדות בזוויות שונות כדי לעקוב אחר עצמים באופן תלת-מימדי בחדר.
"אנחנו צריכים לנסות לגרום למערכת לעקוב אחרי מקלות התופים שלי פעם, נבדוק אם אפשר לתופף באוויר" אמר ריצ'רד כשהוא ראה את זה, וכך נולד הרעיון.

"כשרק התחלנו לא האמנו שמצלמה בודדת, על אחת כמה וכמה מצלמה כל כך זולה, תהיה כשירה למשימה. מצלמה אחת נותנת לך רק תמונה דו-מימדית ומעט מידע לגבי עומק," מספר מורוואן בראיון למגזין מתופפים מוכר.
"בהתחלה ניסינו ליצור צורות תלת-מימדיות בחלל שייצגו את התופים, ואלו ישמיעו צליל ברגע שהמקל יגע בהם. אבל גילינו שהשיטה הזו פסולה מהיסוד. קשה להבין איפה המיקום המדוייק של תוף בלתי נראה בחלל שסביבך, כשהפידבק היחידי שאתה מקבל זה סאונד. רק זמן מה לאחר מכן התחלנו להסתכל על תנועות ההקשה שאנשים עושים כשהם מתופפים באוויר, והבנו שאנחנו יכולים לגורם למחשב לקלוט ביעילות רבה מתי אתה מתכוון להכות בתוף. אני עבדתי באותה תקופה על פרוייקט אחר שעשה שימוש במצלמת תלת-מימד של Playstation 3, ויום אחד זה הכה בי שהיא יכולה להתאים גם עבור פרוייקט התיפוף באוויר. כך נולדו ה-Aerodrums בהתגלמות הנוכחית שלהם," הוא מספר.

בדיקה של אב-טיפוס ראשוני של Aerodrums מ-2011

מה המגבלות של המוצר, והאם הוא מתאים לאימונים?

התוכנה של Aerodrums כוללת מערכת חכמה שמזהה תנועות תיפוף ברמת דיוק גבוהה מאוד, ומתאימה בזמן אמת צלילים מתוך מאגר של מאות דגימות ממערכות תופים אמיתיות. היא מאפשרת גם ייבוא של דגימות משלכם - כך שתוכלו לשנות את הצליל של כל תוף לכל צליל שעולה על דעתכם.
בנוסף, היא מייצאת אות MIDI שיכול לשמש Plug-Ins שונים: בין אם כאלו שנועדו לדמות תופים כמו EZDrummer או BFD ובין אם מדובר בסינטיסייזר, מכונת תופים וירטואלית וכו' - כך שמדובר בכלי מעולה לאימונים, הקלטת סקיצות באולפן הביתי, לג'אם חופשי עם חברים ועוד.

למרות כל זאת, יש לו כמה מגבלות שחשוב להכיר. הראשונה והעיקרית היא - אור. בגלל שהמצלמה מקבלת את המיקום המדוייק של המקל באמצעות אור, יש צורך לשלוט במידת האור שנמצאת סביבכם. תיאלצו לסגור חלונות אם האור שנכנס מהם חזק מדי ובמקרים מסויימים גם לכבות את התאורה בחדר. מה שאומר שה-Aerodrums יתאימו בעיקר לעבודה בחדרים סגורים. יהיה קשה יותר לוגיסטית לעבוד איתם בנגינה בחוץ או בסיטואציה של הופעה, אפילו שמשתמשים מסויימים עושים זאת.

המגבלה השנייה היא החוסר בהדף כאשר מכים עם מקל באוויר, בשונה ממערכת אקוסטית שמקפיצה מעט את המקל חזרה עם כל מכה.

"זו אכן מגבלה, אבל לא ברמה שאנשים מסויימים חושבים," אומר מורוואן. "ניתן לקבל תחושה דומה כשאתה מבצע את תנועת המכה בתוף במהלך תיפוף באוויר."

Aerodrums מסבירים זאת כך: עם המכה הראשונית בתוף הדמיוני באוויר, המתופף יכול לתת לקצה המקל האחורי לקפוץ ולגעת בכף היד. הנגיעה בכף היד משפרת את התחושה של המכה ומאפשרת להקפיץ אותו חזרה, ממש כמו ריבאונד רגיל במערכת אקוסטית. החברה שיחררה עוד בתחילת הדרך סרטון שמדבר בדיוק על כך, במטרה להפריך את המיתוס שריבאונד מהתוף עצמו הוא הכרחי לנגינה. המקלות, שכוללים זוג מחזירי אור בקצוות, עוצבו במיוחד תוך מחשבה על איזון ושמירה על משקל נוצה - כך שירגישו בזמן התיפוף בדיוק כמו מקלות רגילים.

סרטון ההסברה של Aerodrums לגבי היעדר הריבאונד

"דיברנו עם המון מורים לתופים בתהליך התכנון והייצור. חלק מהם אמרו שהם ממליצים לתלמידים שלהם להמנע מלהתאמן על משטחים קפיציים מדי, מחשש שהם יתרגלו להסתמך יותר מדי על תחושת הריבאונד מהמשטח. חלקם גם סיפרו לנו שלתלמידים שאין להם מערכת תופים בבית הם ממליצים להתאמן באמצעות תיפוף באוויר".

לסיכום

ה-Aerodrums הפתיעו אותנו לטובה מבחינת איכות המוצר ותשומת הלב לפרטים. כמובן שאחרי שקיבלנו את החבילה, פשוט היינו חייבים לתת לכולם לנסות. בין האנשים שניסו היו מורים לתופים שמנגנים כבר שנים רבות, כמו גם אנשים בלי כל רקע בתחום.
המסקנה שלנו היא שמדובר במוצר מהפכני. הוא מציע יכולות של מערכות אלקטרוניות יקרות פי כמה באריזה קומפקטית, שתוכלו לקחת בתיק גב. הוא שימושי מאוד גם לאימון, גם לנגינה עם חברים וגם להקלטות באולפנים קטנים - ומצליח להשאר כל כך כיפי שקשה להוריד ממנו את הידיים.

Aerodrums זמינים במלאי נקסט-פרו באופן קבוע ונמצאים בפינת תצוגה משלהם בחנות שלנו, ככה שאתם תמיד מוזמנים לבוא ולנסות אותם בעצמכם. לפרטים נוספים והזמנות הקליקו כאן.

דלג לתוכן מרכזי