מיקרופון הופעות: 10 דגמים מוצלחים לזמרים על הבמה
ווקאליסטים לעתים קרובות יהיו האלמנט הבולט ביותר במיקס במהלך הופעות חיות, שיכתיבו את הזרימה של השיר ויהיו הפנים של ההרכב המבצע בעיני הקהל - לכן זה רק הגיוני לצייד אותם במיקרופון משובח. אך בין הזמר למיקרופון מתקיימת מערכת יחסים דו-צדדית שמושפעת מהאופן שבו האופי הייחודי של המיקרופון מגיב לגוון הקול של הזמר. לכן, זה עשוי לקחת קצת ניסוי וטעייה למצוא מיקרופון הופעות שיחמיא באופן המיטבי לקול שלכם. כדי לחסוך מעט מעבודת החיפושים, הכנו עבורכם רשימת המלצות עם 10 דגמים של מיקרופונים מוצלחים לשירה וקולות בהופעה חיה.
מאפיינים בסיסיים
לפני שנצלול לרשימת הדגמים המומלצים, כדאי להכיר כמה מונחים בסיסיים שמכתיבים את התנהגות המיקרופון ועשויים לעזור לכם לקבל החלטה.
סוג
כשזה נוגע לשימוש של מוזיקאים באולפנים או הופעות חיות, מיקרופונים לרוב מתחלקים לשני סוגים עיקריים: מיקרופונים דינמיים ומיקרופוני קונדנסר (הנקראים לעתים בעברית גם "מיקרופון שטח", או "מיקרופונים קיבוליים").
מיקרופון דינמי - משתמש ברכיב דקיק בשם דיאפרגמה (Diaphragm) שרועד כאשר קול פוגע בו. הדיאפרגמה מחוברת לסליל (Voice Coil) שבנוי בתוך שדה מגנטי, כאשר התזוזה שלה יוצרות תנודות בסליל המתרגמות על ידי המגנט לזרם חשמלי. מנגנון הפעולה המעט מסורבל הזה מקנה למיקרופון את היכולות לעמוד בעוצמה גבוהה מבלי לייצר רעש או עיוות ועמיד יותר בפני תנאים קשים כמו טילטולים, נפילות וכדומה. עם זאת, מיקרופונים דינמיים לרוב לא יעניקו תגובה הדוקה וייצוג מפורט של צליל כמו קונדנסרים באותה נקודת מחיר, אך מיקרופונים דינמיים יקרים יותר כן יוכלו להגיע לרמות פירוט דומות לשל קונדנסרים עם היתרון של רמת עמידות גובהה יותר.
מיקרופון קונדנסר - מפיק צליל על ידי דיאפרגמה עדינה בהרבה עשויה חומר פלסטי שמוצמדת במרחק מילימטרים ספורים מלוחית אחורית ממתכת כדי ליצור קבל (Capacitor). אל הקבל נשלח מתח ממקור חיצוני (שנקרא גם "מתח פאנטום" או "Phantom Power" ומסומן "+48V") דוגמת קונסולת מיקס או כרטיס קול, כאשר גלי קול שפוגעים בדיאפרגמה מרעידים אותה ויוצרים שינויים במתח החשמלי. השבריריות של המנגנון הזה הופכת אותו יעיל ביותר בקליטה מפורטת של כל דקויות הצליל (על חשבון הצורך בשליחת מתח 48V ממיכשור חיצוני) אך גם למועד יותר לנזקים כתוצאה מטלטולים, מהמורות, הצטברות של אבק וכדומה. למרות זאת, קונדנסרים נמצאים בשימוש שנים רבות וככל שעובר הזמן יוצאים לשוק דגמים חסינים יותר ויותר בפני התעללות ובשילוב עם רמת הפירוט הגבוהה שלהם במחיר נמוך יותר אפשר להבין איך דגמים של מיקרופונים כאלו מצאו את דרכם לרשימת ההמלצות שלנו. חשוב לדעת שבשימוש עם מיקרופון קונדנסר אסור בתכלית האיסור לכסות את רשת הגריל שלו עם הידיים, מכיוון שהדבר עלול לייצר פידבק נוראי שיגרור צעקות מהסאונדמן ובמקרים גרועים במיוחד גם נזק לשמיעה.
מרקם קליטה
הגרף של מרקם הקליטה, כמו שניתן לראות בתמונה למעלה, מדגים את הכיווניות של המיקרופון. החלק העליון של הגרף המקווקו הוא החלק הקדמי שפונה כלפי הזמר. איזורים המכוסים על ידי הצורה המצויירת על הגרף ייקלטו במיקרופון ואיזורים שאינם מכוסים יידחו, כאשר ככל שהמרחק בין קווי המתאר של הצורה קרוב יותר לעיגול החיצוני של הגרף כך המיקרופון יהיה רגיש יותר לרעשים באיזור הזה.
כאשר שרים על הבמה יש צורך במזעור של קליטת צלילים מהצדדים ומאחורי המיקרופון תוך כדי שמירה על קליטה טובה מלפנים. לכן בחרנו עבורכם דגמים בעלי מרקם קליטה חד-כיווני, שנקרא בעגה המקצועית "קרדיואידי". קרדיואיד היא צורה המזכירה את צורת הלב מהקלפים, אך עם קצה מעוגל וללא "שפיץ". הצורה הזו קולטת צליל מלפנים באופן מיטבי, עם רגישות מצומצמת בצדדים, ודוחה לחלוטין צלילים המגיעים מאחור כמו שניתן להסיק מהצ'ופצ'יק המתעקל פנימה באיור. תכונה זו של מרקם הקליטה הקרדיואידי חשובה במיוחד למיקרופון הופעות, שכן על פי רוב ימוקם ממול הזמר המבצע רמקול "מוניטור" שיאפשר לו לשמוע את עצמו במהלך ההופעה וחדירה של צליל מהרמקול הזה לתוך המיקרופון עלולה לייצר "פידבק" - ציפצוף מחריש אוזניים שנוצר כאשר המיקרופון מקבל בחזרה את האות שהוא עצמו מפיק.
תגובת תדרים
באופן אידיאלי, מיקרופונים איכותיים אמורים להיות בעלי אופי ניטרלי - או "תגובת תדרים" מאוזנת - כך שייצגו באופן המדוייק ביותר את מקור הצליל הנכנס אליהם. בפעול, לכל מיקרופון יהיה אופן תגובה שונה מעט עם הדגשה של תדרים מסויימים והנמכה של אחרים והטריק הוא למצוא את המיקרופון עם האופי שהולם ביותר את הקול שלכם. לבעלי קול גבוה למשל, מומלץ למצוא מיקרופון שלא יגזים את התדרים הגבוהים עד כדי כך שישמעו צורמניים. לבעלי קול בס מומלץ יותר להשתמש במיקרופונים שיספקו חדות בתחום התדרים הנמוך כדי למנוע צליל מרוח ולא ברור.
עכבה
ההתנגדות של המעגלים הפנימיים של המיקרופון למתח חשמלי מיוצגת על ידי המונח "עכבה", נמדדת ביחידות אוהם (Ohm) ומסומנת באומגה (Ω). ככל שהעכבה של המיקרופון גבוהה יותר - התנהגות נפוצה של מיקרופונים זולים יותר, לעתים קרובות עם עכבה של 10,000Ω או יותר - כך איכות האות שלו תדעך יותר במהלך שליחה דרך כבלים ארוכים. ככלל אצבע מומלץ תמיד לעבוד עם מיקרופונים בעלי עכבה נמוכה יותר משל הציוד אליו מחברים אותם. באופן כללי, מיקרופונים בעלי עכבה של מתחת ל-600Ω נחשבים לבעלי עכבה נמוכה.
מתג כיבוי והדלקה
על גבי מיקרופונים רבים תמצאו מתגים המאפשרים השתקה מוחלטת של הצליל מהמיקרופון. המנגנון הזה, שעשוי להיות שימושי בערבי קריוקי, אירועים או כמיקרופון Talkback לטכנאי הסאונד כך שיוכל לתקשר עם האמנים על הבמה במקרה הצורך, מהווה סיכון ממשי עבור זמרים בהופעות חיות, שבתנועה לא מחושבת אחת או רגע של חוסר תשומת לב עלולים בטעות לכבות לחלוטין את המיקרופון מבלי שהטכנאי יוכל לעשות דבר כדי לעזור להם. לכן כשזה מגיע למיקרופונים מקצועיים להופעות, מומלץ להימנע מכפתורים כאלה ולא תמצאו אותם ברשימה שלנו.
דגמים מומלצים
הכנו לכם רשימה מפורטת של 10 דגמי מיקרופונים מומלצים לזמרים מופיעים - כל אחד מהם בעל אופי מעט אחר ותכונות ייחודיות, מסודרים מהזולים ליקרים ביותר.
1. Lewitt MTP 250 DM
מחיר בעת כתיבת המאמר: 299 ש"ח
זה הוא המיקרופון הזול ביותר שהרשינו לעצמינו להכניס לקטגוריית "מיקרופון הופעות". בעוד לשימוש בערבי קריוקי או אירועים תוכלו להסתפק בדגם זול בהרבה, מיקרופון כמו ה-MTP 250 DM ייקנה לכם גישה לתכונות חשובות כמו מנגנון פנימי לבלימת זעזועים המונע רעשים הנוצרים במהלך החזקה של המיקרופון ביד, מגן רוח מובנה, גוף ממתכת יצוקה ורשת גריל עמידה מפלדה. העובדה ש-Lewitt היא חברה קטנה וחדשה באופן יחסי מאפשרת לה לייצר מיקרופונים בעלי צליל עשיר יותר מהדגמים של החברות הגדולות המתחרים על נקודות מחיר דומות. ה-MTP 250 DM - ללא מתג השתקה ועם עכבה נמוכה במיוחד של 280Ω - יהווה בחירה אידיאלית בתקציב נמוך לזמרים מתחילים, זמרי רקע, כמיקרופון גיבוי או לשימוש סמי-מקצועי באירועים.
2. Lewitt MTP 550 DM
מחיר בעת כתיבת המאמר: 452 ש"ח
ה-MTP 550 DM הוא מיקרופון דינמי שתוכנן באופן מכוון להוות מתחרה בלתי מתפשר לדגם שהפך לסטנדרט בתעשייה - ה-SM58 (עוד עליו בהמשך) - תוך שהוא שומר על נקודת מחיר צנועה יותר ומתעלה עליו מבחינות מסויימות. הוא מתהדר ברמת פירוט מרשימה ביחס להיותו מיקרופון דינמי ותגובת תדרים שכוונה במיוחד לזמרים עם הדגשה קלה בתדרי האמצע וחיתוך עדין של התדרים הנמוכים. עושה שימוש בתושבת גומי פנימית לקפסולה שמונעת רעשי חיכוך באחיזה ביד ושכבת "פופ פילטר" מובנית להגנה מפני רעשים הנוצרים במהלך הגיית אותיות כמו ס' או פ'. גוף המיקרופון בנוי בתוך מארז מתכת יצוקה עם ציפוי פנימי של ABS להגנה על הרכיבים הפנימיים תוך שמירה על משקל עצמי נמוך. בחירה מעולה כמיקרופון אישי לזמרים, הוא מגיע עם קייס דמוי, מגן רוח המתלבש על רשת הגריל שלו ומתאם לסטנד מיקרופון.
3. Beyerdynamic TG V50d
מחיר בעת כתיבת המאמר: 535 ש"ח
בנקודת מחיר קצת גבוהה יותר משל ה-MTP 250 DM, גם ה-TG V50d נוצר במטרה להתחרות בסטנדרט הבין-לאומי לזמרים מופיעים - ה-SM58. נבנה עם טכנולוגייה ייחודית מבית Beyerdynamic שעושה שימוש בתעלות פנימיות בתוך המארז כדי להקצין את המאפיינים של מרקם הקליטה הקרדיואידי שלו ולדחות באופן מיטבי רעשים מהצדדים ומאחור, זאת על מנת לשמור על צליל נקי ולמנוע פידבק תוך שהוא מאפשר עבודה ברמות Gain גבוהות. בנוי לעמידות גבוהה וכולל תגובת תדרים רחבה (מ-50 עד 17,000 הרץ) ומנגנון High Pass שמאפשר חיתוך של תדרים נמוכים העשויים למרוח ולהעכיר את האות. בחירה טובה לזמרים שמחפשים מיקרופו עם מראה אלגנטי בנקודת מחיר נוחה, הוא מגיע עם קייס בד ומתאם לסטנד מיקרופון.
4. Shure SM58
מחיר בעת כתיבת המאמר: 620 ש"ח
ה-SM58 הוא המיקרופון הנפוץ ביותר בעולם לשימוש של זמרים מופיעים, ויחד עם אחיו לסדרה, ה-SM57, מהווה את המיקרופון הנמכר ביותר בכל הזמנים. הוא יצא לראשונה לשוק בשנת 1969 וזכה לאהדה רבה מצד מוזיקאים בזכות העמידות המרשימה שלו והסאונד שמחמיא במיוחד לקול אנושי - עם הדגשה קלה בתדרי ה-Presence הגבוהים ואפקט קירבה (Proximity Effect) שמקצין את תדרי הבס ככל שמתקרבים אליו. ה-SM58 הוא מהמיקרופונים הראשונים בעולם שהיו בעלי חלקים פנימיים הניתנים להחלפה בקלות יחסית ושילבו תושבת גומי רכה לקפסולה שמונעת רעשי חיכוך במהלך החזקה של המיקרופון ביד. כולל "פופ פילטר" פנימי להגנה מפני עיוותים שנוצרים בהמלך הגיית אותיות כמו ס' ו-פ' ומרקם קליטה חד-כיווני. בחירה קלאסית לזמרים מופיעים, ה-SM58 מגיע עם קייס נשיאה עם רוכסן ומתאם מסתובב לסטנד מיקרופון.
5. Lewitt MTP 840 DM
מחיר בעת כתיבת המאמר: 894 ש"ח
מיקרופון דינמי שהונדס במיוחד כדי להציע יתרונות דומים לאלו של מיקרופון קונדנסר תוך שמירה על רמת עמידות שתאפשר ניידות קלה בדרכים, עם רמת פירוט מרשימה בכל הדקויות של הצליל ורמת רגישות גבוהה תוך שמירה על רמת רעש עצמי אפסית. פועל במרקם קליטה סופר-קרדיואידי עם דחייה גבוהה יותר של צליל מהצדדים וכולל בולם זעזועים פנימי שמונע רעשי חיכוך במהלך שימוש ידני. הוא כולל תגובת תדרים שהותאמה במיוחד לקול אנושי על ספקטרום רחב בין 40 ל-18,000 הרץ וכולל מצב עבודה ייחודי בשם Active Mode שמצריך שליחה של מתח פאנטום ומרחיב את הטווח הדינמי כדי לספק קמת דיוק בפרטים גבוהה אף יותר. כולל פילטר Low Cut פנימי שעוזר להתגבר על אפקט הקירבה (Proximity Effect) שמעצים את תדרי הבס בשימוש צמוד ועשוי לגרום לצליל עכור ולא מובן. מיקרופון מיוחד במינו שמתאים לשימוש כמיקרופון הופעות מסיבי לאמנים עם תכונות של מיקרופון אולפן.
6. Shure Beta 58A
מחיר בעת כתיבת המאמר: 920 ש"ח
מיקרופון דינמי עם מרקם קליטה סופר-קרדיואידי ממוקד במיוחד שדוחה באופן אפקטיבי רעשים מהצדדים ומאחור ומונע פידבק. הוא כולל הדגשה קלה של תדרי האמצע הגבוהים (4kHz - 9kHz) שמחמיאה במיוחד לזמרים ונחשב על ידי רבים כגרסא המעודנת יותר של ה-SM58, עם אותו מנגנון בלימה פנימי שמונע רעשי חיכוך וטילטולים ורמת עמידות בלתי מתפשרת עם רשת גריל מפלדה. כולל הנמכה עדינה של התדרים הנמוכים (Bass Roll-off) שמקנה לו אופי מאוזן ועוזרת לצמצם במעט את אפקט הקירבה (Proximity Effect). פופ פילטר מובנה ממזער עיוותים במהלך הגייה של אותיות כמו ס', צ' ו-פ'. מיקרופון צלול ומשובח לזמרים שנמצא בשימוש רחב באולמי הופעות כמו גם אולפנים מקצועיים ברחבי העולם. מגיע עם קייס רך לאחסון וראש מסתובב לסטנד.
7. Lewitt MTP 740 CM
מחיר בעת כתיבת המאמר: 1,524 ש"ח
ה-MTP 740 CM הוא מיקרופון הופעות ייחודי בכך שהוא עושה שימוש במנגנון קונדנסר אמיתי - עם טווח דינמי רחב ורמות רגישות ופירוט גבוהות במיוחד בזכות השימוש בקפסולה רחבה של 1" - תוך שהוא מציג רמת עמידות השמורה בדרך כלל למיקרופונים דינמיים ומרקם קליטה חד-כיווני (Cardioid) עם דחייה גבוהה במיוחד של 25dB מהצדדים ומאחור. במילים אחרות, הוא מנגיש עושר צלילי שבדרך כלל ניתן להגיע אליו רק באולפנים סגורים לזמרים על הבמה, מבלי הסכנה שהרגישות יוצאת הדופן שלו תיצור פידבק. בדומה למיקרופונים דינמיים המיועדים להופעות חיות, גם הוא כולל תושבת גומי פנימית שמונעת רעשים במהלך שימוש ידני ומערכת בלימת זעזועים שמגנה עליו מנזקים במקרים של נפילות או מכות. מציע אופי מאוזן ושקוף במיוחד עם תגובה הדוקה לגלי קול ומהווה בחירה מקצועית ואיכותית לזמרים מנוסים.
8. Shure Beta 87A
מחיר בעת כתיבת המאמר: 1,630 ש"ח
ה-Beta 87A גם הוא מיקרופון קונדנסר שהונדס במיוחד לשימוש במתי, עם מרקם קליטה חד-כיווני הדוק (Supercardioid) שמעניק לזמרים צלילות יוצאת דופן תוך צימצום מקסימלי של רעשי רקע והסיכון ליצירת פידבק. עם טביעת רגל נוחה לאחיזה ידנית, מנגנון פנימי למניעת רעשי חיכוך, פופ-פילטר מובנה למניעת יצירה של רעשים בהגיית אותיות כמו ס' או פ'. הוא קולט צליל ברזולוצייה מרשימה שמבליטה את כל הדקויות של הקול האנושי, בעל צליל פתוח שיקפוץ החוצה מהמיקס מבלי לאמץ מדי את הזמר המבצע ומסוגל לעבוד בעוצמות SPL גבוהות במיוחד מבלי לייצר עיוותים (Distortion). עושה שימוש בהנמכה עדינה של התדרים הנמוכים עם "Bass Roll-Off" מובנה שמצמצם את אפקט הקירבה (Proximity Effect) ושומר על בהירות. כולל טווח תגובת תדרים מרשים בין 50 ל-20,000 הרץ ובנוי בסטנדרט העמידות המפורסם של Shure - שבסדרה ייחודית של בדיקות דואגים שהוא יעמוד איתן בפני נפילות, לחות, עומס חום ועוד. בחירה מצויינת לזמרים על במות שתתאים גם לאולפן.
9. Lewitt MTP 940 CM
מחיר בעת כתיבת המאמר: 1,828 ש"ח
בדומה לאחיו הקטן, ה-MTP 840 CM, גם ה-MTP 940 CM הוא קונדנסר דיאפרגמה רחבה בעל עיצוב ייחודי שנועד לאפשר שימוש בימתי, עם בולם זעזועים פנימי שמגן מפני מכות, מנגנון מניעה של רעשי טלטולים וחיכוך ועיצוב מסיבי ועמיד. גם הוא מציע הגנה משופרת מפני פידבק עם דחייה של 25dB מכל הכיוונים וכולל בנוסף אפשרות בחירה מבין 3 מרקמי קליטה: קרדיואידי חד-כיווני, סופר-קרדיואידי ממוקד או קרדיואידי רחב - בהתאם לאופן השימוש (כנראה שתרצו להשאיר אותו במצב קרדיואידי או סופר קרדיואידי כל עוד אתם משתמשים בו על הבמה). הוא מציע לזמרים ייצוג שקוף ומפורט של הקול שלהם שיבלוט החוצה מהמיקס, עם טווח דינמי אדיר, רעש עצמי נמוך ורמת גמישות שמתאימה אותו גם לשימושים אולפניים. בנוסף לפופ-פילטר פנימי להגנה מקליקים ועיוותים בהגיית אותיות בעייתיות, הוא כולל פילטר Low Cut שעוזר להתמודד עם עומס בתדרים הנמוכים ומתג הנחתה שמסוגל להנמיך 6 או 12 דציבלים במקרה הצורך.
10. Shure KSM9
מחיר בעת כתיבת המאמר: 3,530 ש"ח
אמנם בנקודת מחיר גבוהה משל שאר המתמודדים, אך הרשימה שלנו לא הייתה שלמה בלי אחד המיקרופונים היוקרתיים ביותר של Shure, ה-KSM9. מיקרופון הופעות אלוף עולם במשקל כבד שרבים מחשיבים כאח הגדול של ה-Beta 87A, שמספק צליל אפילו יותר צלול ומפורט עם פחות עומס בתדרים הנמוכים בשימוש מקרוב (Proximity Effect). הוא זכה לשבחים רבים בעקבות איכות הבנייה שלו והיכולת שלו להתמודד עם תדרים גבוהים מבלי להישמע צורמני או מעיק. מציע בחירה מבין 2 מרקמי קליטה - קרדיואידי חד-כיווני, או Supercardioid ממוקד יותר ומסוגל לעמוד בעוצמות מרשימות ביחס לקונדנסר (עד 152dB). עכבה נמוכה במיוחד (150Ω) מאפשרת להעביר את האות שלו בכבלים ארוכים מבלי לאבד מאיכותו. עושה שימוש ברכיבים אלקטרוניים איכותיים, עם מחברים פנימיים ומחבר XLR חיצוני מצופים זהב. בנוי לרמת עמידות גבוהה במארז עמיד במיוחד מאלומיניום וכולל הגנות פנימיות מרעשים של שימוש ידני והגיית אותיות בעייתיות כמו צ' או ס'. מגיע בקייס אחסון קשיח עם ראש לסטנד מיקרופון ומתאם הברגה.