על מדונה אלחוטית למורים ופיתרונות אחרים
מורים ומרצים זקוקים לפיתרון הגברה פשוט ונייד לשימוש שוטף במהלך העבודה. לעתים קרובות כיתות הלימוד עמוסות בתלמידים קצרי סבלנות ועבור אנשי מקצוע מהסוג הזה ייתכן שהגברה היא הכרח בלעדיו הם עלולים לסבול מנזק ממשי למיתרי הקול. בפסקאות הבאות נבצע סקירה מקיפה של הפתרונות לבעיה זו ונציג את היתרונות והחסרונות של שיטות ההגברה הנפוצות.
"מדונה" הוא כינוי למיקרופון זעיר שמותקן על הקצה של זרוע מתכווננת המחוברת לקשת ראש. הזמרת מדונה, שהייתה ידועה במופעי ריקודים אינטנסיביים ומרובי משתתפים, הייתה זקוקה למיקרופון שיאפשר לה לשיר תוך כדי תנועה ולהישאר עם ידיים פנויות. לכן היא החלה להשתמש במיקרופונים קטנים ודיסקרטיים על קשת ראש והשימוש שלה הפך אותם לפופולריים ונתן להם את הכינוי הרווח "מיקרופון מדונה".
אבל לא רק זמרים ורקדניות ירוויחו מהמכשיר. בשנים האחרונות מיקרופון מדונה הפך לפיתרון פופולרי גם עבור מורי דרך, מרצים ועוד בגלל החופש שהוא מציע לכתוב על הלוח, להדגים תנועות או לאחוז במקל הליכה או מפה תוך כדי העבודה.
הדבר הראשון שיש לתת עליו את הדעת לפני קניה של מדונה אלחוטית למורים או מרצים הוא ציוד ההגברה הקיים בחדר העבודה ועל פיו ניתן לבצע הערכה של האמצעים הדרושים לצורך הגברת השיעור:
1. חדרים עם מערכת הגברה קיימת - כיתות רבות בבתי ספר ואוניברסיטאות, במיוחד כאלה הבנויות להכיל עשרות רבות של תלמידים, כוללות מערכות הגברה מוכנות מבעוד מועד. מערכות הגברה מורכבת על פי רוב מזוג רמקולים, מכשיר בשם מיקסר שמרכז את כל הכניסות של מקורות האודיו השונים ומאפשר שליטה בעוצמתם - בין אם מדובר במיקרופון, נגן DVD או טלפון נייד, כל הכבלים הדרושים לפעולה השוטפת של אלו ובמקרים מוסיימים גם מגבר. בחדרים הכוללים מערכת כזו, ניתן להגיע לרמת הגברה גבוהה בעלות נמוכה יחסית שכן המכשיר היחידי אותו ייאלץ המורה להביא מהבית הינו המיקרופון עצמו. במקרים כאלו, מיקרופון מדונה יהווה פיתרון הגברה אידאלי. עם זאת, שימו לב שעליכם לבדוק אילו כניסות נמצאות על המיקסר שלכם, אילו יציאות נמצאות על מכשיר המדונה שברצונכם לרכוש ולוודא שיש ברשותכם את הכבלים או המתאמים הדרושים להפעלתו. אם יש בכיתה רמקול אחד או שניים אבל אין מיקסר, יש לודא אילו כניסות כלולות על גבי הרמקול עצמו.
ישנם מספר מחברים נפוצים שתמצאו כמעט על כל סוגי ציוד ההגברה:
- מחבר PL - הידוע גם בשמות "TRS" או "מחבר 6.3 מ"מ", הוא אחד ממחברי האודיו הנפוצים. זהו גם המחבר הנפוץ ביותר על מערכת המדונה האלחוטיות וגם על מיקסרים. כל ערוץ במיקסר הכולל חור עגול של 6.3 מ"מ (או "כניסת PL") יתאים לחיבור ישיר של מיקרופון מדונה כזה באמצעות כבל PL סטנדרטי. מחבר PL הוא פין בעובי 6.3 מ"מ בעל טבעת שחורה אחת או 2 לאורכו.
- מחבר XLR - גם הוא אחד מהמחברים הנפוצים ביותר בעולם האודיו, ותוכלו למצוא אותו כמעט על כל מיקרופון או מיקסר. גם רמקולים מוגברים, או במילים אחרות כאלו שכוללים יחידת הגברה פנימית ולא דורשים חיבור למגבר חיצוני, לעתים קרובות יהיו בעלי כניסת XLR כזו שתאפשר חיבור ישיר של המיקרופון שלכם באמצעות כבל XLR סטנדרטי. במידה והמיקסר או הרמקולים שלכם אינם כוללים חיבור כזה והמדונה כן, ייתכן שיידרש כבל מעביר או מתאם. במידה והמיקסר או הרמקולים שלכם אינם כוללים חיבור כזה והמדונה כן, ייתכן שיידרש כבל מעביר או מתאם. ישנם 2 סוגים של מחבר XLR: מחבר XLR זכר עם 3 פינים, המשמש בתור יציאה ונפוץ על מיקרופונים ומחבר XLR נקבה בעל 3 חורים שמשמש כניסה למכשירים כמו מיקסרים, רמקולים מוגברים וכדומה.
- מחבר RCA - הוא המחבר הנפוץ ביותר על טלוויזיות, מכשירי DVD וכדומה. גם מרבית המיקסרים כוללים כניסה ויציאה מסוג RCA. אם בחדר העבודה יש רמקול ללא מיקסר, במיוחד אם מדובר בדגם של בידורית ניידת פשוטה, ייתכן והכניסה היחידה על גב המכשיר תהיה מסוג RCA ותזדקקו לכבל מעביר או מתאם מהיציאה הספציפית של המדונה האלחוטית שלכם לכניסה של הרמקול. מחברי RCA על פי רוב מגיעים בזוגות, כאשר כל אחד מהם מייצג צד אחד של אות סטריאופוני.
2. שטחים פתוחים או חדרים בהם לא קיימת מערכת הגברה - במקרים כאלו תדרשו לספק לא רק את המיקרופון עצמו, אלא גם את המערכת שתגביר את האות המגיע מתוכו ותפזר אותו בחדר. במקום לרכוש מערכת שלמה הכוללת רמקולים, מיקסר, כבלים וכדומה ולהיאלץ להיסחב איתה, להקים ולפרק כל פעם מחדש, קיימים מספר פתרונות ניידים שיקלו על העבודה. הפיתרון הזול והנוח ביותר לכמות מאזינים קטנה יחסית של עד כ-30 איש קשובים הוא מכשיר בשם "חגורת הגברה", שהיא שילוב קומפקטי של מיקרופון מדונה עם רמקול קטן על סוללה נטענת. למדריכי טיולים למשל זה הוא הפיתרון האפשרי היחיד בגלל הצורך במשקל נמוך ודריסת רגל קטנה וניידת. פיתרון נוח נוסף למורים ומרצים לעומת זאת הוא שימוש בבידורית ניידת. מדובר במכשיר גדול יחסית המסוגל להגיע לעוצמות גבוהות, אותו מניחים בצד החדר. חלק מהבידוריות הניידות מגיעות עם מדונה אלחוטית למורים, מדריכים וכדומה אולם יש לוודא זאת מול החנות.
הפיתרונות הנפוצים
מדונה אלחוטית בטכנולוגיית UHF מדגם Jade IU-2071 Head
1. מדונה אלחוטית - הוא הפיתרון המומלץ עבור מי שזקוק להשאיר את ידיו פנויות ויש לו גישה לשקע חשמל ולמערכת הגברה מתפקדת. קרוב לוודאי שהוא יספק את איכות השמע הגבוהה ביותר מבין הפיתרונות שברשימה זו, מה שעשוי להועיל לשמירה בהירות הדיבור בכיתות צפופות. מדונה אלחוטית למורים או מפעילים כוללת 3 חלקים עיקריים: מיקרופון המדונה עצמו, משדר הנתפס על חגורת הדובר ומתחבר למדונה בכבל ומקלט אלחוטי שממוקם ליד המיקסר או הרמקול. היא מאפשרת לדובר לנוע בחופשיות בחלל תוך שידיו פנויות לכתוב על הלוח או להדגים דבר מה. ברכישה של פיתרון כזה מומלץ לתת את הדעת על 2 הגדרות עיקריות שמבדילות בין הדגמים השונים.
- מדונה אלחוטית VHF - טכנולוגיית VHF היא שיטת השידור הבסיסית ביותר של אות אודיו באופן אלחוטי. מכשירים הפועלים בטכנולוגייה זו על פי רוב יהיו זולים משמעותית מאלו הפועלים בשיטות אחרות ולשימושים בסיסיים מסויימים הם עשויים להספיק. החיסרון העיקרי בעבודה עם מיקרופונים כאלו הוא הנטייה שלהם לקלוט הפרעות של גלי רדיו אקראיים הנישאים באוויר ובכך ליצור רעשים לא צפויים בצליל. בנוסף, טווח הקליטה של מדונות אלחוטיות מסוג VHF הוא קטן מאוד. הם מוגדרות לעבודה בתחום של עד 25 מטרים מהמקלט, אולם בפועל ככל שתתרחקו ממנו תמצאו שאיכות השידור יורדת.
- מדונה אלחוטית UHF - טכנולגיית UHF לעומתה היא שיטה מתקדמת יותר של שידור אלחוטי. היא מעניקה אות צלול ונקי בהרבה מדונות VHF בזכות היכולת שלה לדחות הפרעות של גלי רדיו ורעש סטטי. באופן טבעי, מיקרופונים אלחוטיים הפועלים באמצעות UHF יהיו מעט יקרים יותר מאלו הפועלים באמצעות VHF, אולם לשימושים מקצועיים של הפעלות והדרכות הם מומלצים בהרבה. בנוסף לאיכות השידור הגבוהה יותר, מדונות אלחוטיות UHF בדרך כלל מגיעות לטווחי שידור של עד 100 מטר - מה שאומר שהם יעניקו שידור נקי יותר גם אם תתרחקו מהמקלט.
2. מיקרופון שולחני - יצרניות מיקרופונים רבות מציעות מיקרופונים לפודיומים, כנסים ונואמים, לשימוש במקומות בהם קיימת כבר מערכת הגברה. הם יתאימו בעיקר לנושאי נאומים או מרצים. הם יושבים על שולחן, פודיום או סטנד ייעודי, כוללים זרוע גמישה לכיוון מותאם אישית לדובר וקולטים באיכות גבוהה את הנאמר. מרבית המיקרופונים השולחניים מסוג זה עושים שימוש במחבר XLR קטן ייחודי (שידוע גם בשם "Mini XLR") וכוללים מתאם כלשהו באריזה לחיבור פשוט למיקסר או רמקול מוגבר.
בידורית ניידת Protech PA-315
3. בידורית ניידת - היא כלי גדול ומסורבל יותר מאשר מדונה אלחוטית ותתאים בעיקר למי שזקוק לעוצמה הגבוהה ביותר האפשרית אולם אין לו גישה למערכת הגברה. בידוריות ניידות רבות מגיעות עם מדונה אלחוטית למורים, מדריכי טיולים או מפעילים מה שיאפשר לגם לשמור על ידיים פנויות. בידורית ניידת דורשת תחזוקה גבוהה יותר, שכן יש להטעין אותה למשך פרק זמן מסויים לפני השימוש כמו גם לדאוג לסוללות במיקרופונים האלחוטיים שלה. כמו כן מצברים של בידוריות על פי רוב מחזיקים בין שנה לשנתיים בלבד לפני שתיאלצו להחליף אותם. למרות חסרונות אלו, בידוריות ניידות מגיעות עם רמקולים בקוטר 8, 10, 12 ואפילו 15" מה שיאפשר לכם להגיע גם לכמויות גדולות של 60-80 מאזינים.
חגורת הגברה BTS YB-208
4. חגורת הגברה - היא פיתרון ביניים שמתאים בעיקר לכמויות קטנות יחסית של תלמידים או לשימוש של מדריכי טיולים בשטחים פתוחים, בהם אין גישה לשקע חשמל והיסחבות עם בידורית ניידת היא עניין מסובך. חגורת הגברה היא פיתרון "הכל כלול" שמשלב גם מיקרופון מדונה וגם רמקול קטנטן שמתחבר לחגורה ומסוגל להגביר את קולכם לקבוצות של עד כ-30 איש. מיקרופון המדונה מתחבר בכבל לרמקול הקטן, שנתפס באמצעות קליפס לחגורה. בעוד סוללות אצבע דורשות החלפה תכופה יחסית, חגורת הגברה תעניק פיתרון פשוט למורים, מרצים, מדריכי טיולים ועוד ותאפשר תנועה חופשית תוך שמירה על ידיים פנויות לחלוטין.
למידע נוסף על הפיתרונות האפשריים וייעוץ אישי, מוזמנים לפנות אלינו דרך טופס ה-"צור קשר" באתר, בטלפון או בסניפים.